Jedlé balkónové rostliny a Terezin recept
Venkovní rostliny přes léto zdobí nejen naše balkony a terasy, ale jsou užitečné i v kuchyni. Tjaša a Tereza se v kuchyni pustily do kreativního tvoření a připravily bláznivě chutný pokrm s příchutí pralesních bylinek. O recept se s vámi podělíme níže a přejeme vám dobrý běh.
Ještě předtím však několik informací o jedlých rostlinách a péči o ně.
Citrus
Citrusy potřebují dostatek přímého slunce, pravidelnou zálivku a hnojení. Více informací o péči o citrusy si můžete přečíst na blogu.
Zobrazit blog o péči o citrusové plody
Bylinky a koření
Péče o bylinky a bylinky je snadná a vyžaduje pouze pravidelnou zálivku a hnojení. Můžete je umístit na přímé světlo. Doporučuje se také bylinky prořezávat a odřezávat květy, protože to stimuluje růst nových zelených částí. Kromě toho, že je koření užitečné při vaření, je také užitečné jako odpuzovač hmyzu. Protože vylučují éterické oleje, odpuzují hmyz svou vůní – nejznámějším repelentem je levandule.
Bobule
Bobule umístěte na slunné místo a pravidelně je zalévejte. Potřebují dostatek vláhy, zejména v době květu. Pro bobuloviny se doporučuje středně těžká půda s dostatkem humusu a pH mezi 5,5 a 6,5. Tím se vytvoří ideální podmínky pro úspěšný růst plodů.
Rajčata
Rajčata milují slunce, proto jim dopřejte místo s dostatkem světla a pravidelnou zálivku. Rajčata jsou však citlivá na chlad, proto je sázejte až při nočních teplotách nad 10 stupňů.
Další informace o venkovních rostlinách najdete na našem blogu.
RECEPT
Video k receptu najdete zde!
MISKA S RÝŽÍ V DŽUNGLI
- 200 g rýžových nudlí
- 1 mrkev
- 2 mladé cibule
- 100 g červeného zelí
- ½ brokolice
- 1 balení tofu Tereza’s choice (dýňové)
MARINADA
- 4 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 2-3 lžíce oleje
- 2 stonky citronové trávy, jádro jemně nasekejte
PRELIV
- 60 g arašídového másla
- 2 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce vody
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 polévkové lžíce agáve
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
OBSLUHOVANÉ
Džungle máty a bazalky
POSTUP PŘÍPRAVY
Nejprve nakrájejte tofu a připravte marinádu. Všechny ingredience smíchejte a marinádu nalijte na tofu, nechte marinovat alespoň 30 minut. Dále nakrájejte brokolici, mrkev, novou cibuli a zelí. Na oleji osmahněte brokolici a dejte ji stranou. Rýžové nudle uvařte tak, že je zalijete vroucí vodou a po několika minutách je slijte a propláchněte studenou vodou, aby se nelepily (můžete také přidat trochu sezamového oleje).
Tofu osmažte na oleji a nakonec ho zalijte trochou zbylé marinády.
Dresink připravíte smícháním arašídového másla s citronovou šťávou, sójou a vodou. Přidejte zázvor a agáve. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody.
Sestavte mísu, přelijte ji dresinkem a ozdobte čerstvými džunglovými bylinkami.
Další chutné recepty najdete na Tereziných webových stránkách a na jejím instragramu @terezas_choice.
Přeji příjemný běh! 💚